Skąd czerpać dobre węglowodany i witaminy?

Truskawki leśne

Zrównoważona dieta składa się z pokarmów należących do pięciu grup żywności: węglowodanów skrobiowych, owoców i warzyw, białka, nabiału i zdrowych tłuszczów. Każda z nich dostarcza szeregu witamin i minerałów, których nasz organizm potrzebuje do sprawnego funkcjonowania. Jest mało prawdopodobne, że każdy posiłek będzie zawierał wszystkie pięć grup, ale celem jest osiągnięcie równowagi w ciągu dnia lub tygodnia.

Poniżej znajduje się więcej informacji na temat znaczenia każdej z grup żywności…
WĘGLOWODANY SKROBIOWE

Truskawki leśneWęglowodany skrobiowe są głównym źródłem energii dla organizmu, dlatego powinny stanowić mniej więcej jedną trzecią Twojej diety. Dlatego ważne jest, by znać różne rodzaje węglowodanów skrobiowych i wiedzieć , które z nich są zdrowsze.

Ta grupa żywności obejmuje ziemniaki i zboża, takie jak pszenica, jęczmień i ryż. Przede wszystkim, wybierając węglowodany skrobiowe, należy w miarę możliwości zdecydować się na produkty pełnoziarniste, aby zachować zdrowie układu trawiennego i dostarczyć sobie więcej błonnika, witamin i minerałów. Badania wykazały bowiem, że spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych (zamiast rafinowanych) zmniejsza ryzyko udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i chorób serca.

Z tego powodu ważne jest, aby czytać etykiety, aby upewnić się, że otrzymujesz autentyczne pełnoziarniste produkty – musisz szukać sformułowań: “100% pełnoziarniste” lub “100% pełnoziarniste”. Powinieneś dążyć do spożywania 3-5 porcji dziennie.

OWOCE I WARZYWA

Podobnie, owoce i warzywa są również istotną częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Są one bowiem bogate w błonnik i pełne witamin i minerałów. Różne kolory oznaczają różne składniki odżywcze, z których każdy odgrywa rolę w utrzymaniu naszego organizmu w zdrowiu. Dlatego tak ważne jest, aby jeść tęczę i codziennie korzystać z różnorodnych produktów.

Nie tylko świeże owoce i warzywa mogą składać się na Twoje pięć dziennych posiłków: mrożone, konserwowe i suszone owoce i warzywa również się liczą. W rzeczywistości mrożonki zachowują więcej witamin i minerałów, ponieważ są zbierane i mrożone w okresie największej dojrzałości, kiedy mają najwięcej wartości odżywczych i smakowych[[3]](https://www.healthline.com/nutrition/fresh-vs-frozen-fruit-and-vegetables#section2). Poza tym mrożone produkty są zwykle tańsze niż świeże.

Cytryny a zdrowie

Owoce i warzywa powinny stanowić nieco ponad jedną trzecią twojej diety[[4]](https://www.nia.nih.gov/health/know-your-food-groups). Łatwym sposobem na sprawdzenie tego jest upewnienie się, że zajmują one około połowy talerza. Dąż do spożywania co najmniej pięciu porcji różnych warzyw i owoców dziennie – mniej więcej po dużej garści lub 80 g każdego z nich. Jednak 30 g suszonych owoców można zaliczyć tylko do jednej porcji 5 dziennie, niezależnie od tego, ile ich zjesz. Zawierają one błonnik, ale brakuje im większości witamin ze świeżych owoców, a zawartość cukru jest bardziej skoncentrowana. Podobnie, 150 ml soku owocowego lub smoothie również zalicza się tylko do jednej porcji dziennie – cukier uwalnia się z owoców podczas miksowania, zamieniając je w wolny cukier, który może uszkodzić zęby.

Autor

  • Absolwent wyższej szkoły zarządzania i marketingu. Stara się doradzać ludziom w wielu przydatnych kwestiach. Jako hobby obrał gry planszowe osadzone w świecie fantasy.

Kategoria: Zdrowie