Skąd czerpać dobre węglowodany i witaminy?
Zrównoważona dieta składa się z pokarmów należących do pięciu grup żywności: węglowodanów skrobiowych, owoców i warzyw, białka, nabiału i zdrowych tłuszczów. Każda z nich dostarcza szeregu witamin i minerałów, których nasz organizm potrzebuje do sprawnego funkcjonowania. Jest mało prawdopodobne, że każdy posiłek będzie zawierał wszystkie pięć grup, ale celem jest osiągnięcie równowagi w ciągu dnia lub tygodnia.
Poniżej znajduje się więcej informacji na temat znaczenia każdej z grup żywności…
WĘGLOWODANY SKROBIOWE
Węglowodany skrobiowe są głównym źródłem energii dla organizmu, dlatego powinny stanowić mniej więcej jedną trzecią Twojej diety. Dlatego ważne jest, by znać różne rodzaje węglowodanów skrobiowych i wiedzieć , które z nich są zdrowsze.
Ta grupa żywności obejmuje ziemniaki i zboża, takie jak pszenica, jęczmień i ryż. Przede wszystkim, wybierając węglowodany skrobiowe, należy w miarę możliwości zdecydować się na produkty pełnoziarniste, aby zachować zdrowie układu trawiennego i dostarczyć sobie więcej błonnika, witamin i minerałów. Badania wykazały bowiem, że spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych (zamiast rafinowanych) zmniejsza ryzyko udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Z tego powodu ważne jest, aby czytać etykiety, aby upewnić się, że otrzymujesz autentyczne pełnoziarniste produkty – musisz szukać sformułowań: “100% pełnoziarniste” lub “100% pełnoziarniste”. Powinieneś dążyć do spożywania 3-5 porcji dziennie.
OWOCE I WARZYWA
Podobnie, owoce i warzywa są również istotną częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Są one bowiem bogate w błonnik i pełne witamin i minerałów. Różne kolory oznaczają różne składniki odżywcze, z których każdy odgrywa rolę w utrzymaniu naszego organizmu w zdrowiu. Dlatego tak ważne jest, aby jeść tęczę i codziennie korzystać z różnorodnych produktów.
Nie tylko świeże owoce i warzywa mogą składać się na Twoje pięć dziennych posiłków: mrożone, konserwowe i suszone owoce i warzywa również się liczą. W rzeczywistości mrożonki zachowują więcej witamin i minerałów, ponieważ są zbierane i mrożone w okresie największej dojrzałości, kiedy mają najwięcej wartości odżywczych i smakowych[[3]](https://www.healthline.com/nutrition/fresh-vs-frozen-fruit-and-vegetables#section2). Poza tym mrożone produkty są zwykle tańsze niż świeże.
Owoce i warzywa powinny stanowić nieco ponad jedną trzecią twojej diety[[4]](https://www.nia.nih.gov/health/know-your-food-groups). Łatwym sposobem na sprawdzenie tego jest upewnienie się, że zajmują one około połowy talerza. Dąż do spożywania co najmniej pięciu porcji różnych warzyw i owoców dziennie – mniej więcej po dużej garści lub 80 g każdego z nich. Jednak 30 g suszonych owoców można zaliczyć tylko do jednej porcji 5 dziennie, niezależnie od tego, ile ich zjesz. Zawierają one błonnik, ale brakuje im większości witamin ze świeżych owoców, a zawartość cukru jest bardziej skoncentrowana. Podobnie, 150 ml soku owocowego lub smoothie również zalicza się tylko do jednej porcji dziennie – cukier uwalnia się z owoców podczas miksowania, zamieniając je w wolny cukier, który może uszkodzić zęby.
Najnowsze komentarze